Ik ben een fervent bordspeler. Zo speel ik elke week een spel met mijn kinderen en vind je me ‘s avonds regelmatig op een spelavond in een club of bij vrienden. Maar laten we toegeven, dat laatste is tijdens deze thuisblijfdagen wel een serieuze uitdaging geworden voor mij.

Nu zijn er natuurlijk alternatieven. Zo bestaan er heel wat online bordspelsites waar je virtueel een bordspel kan spelen. Maar die zijn op dit moment zo overbelast dat spelen niet altijd even vlotjes verloopt. Dus zocht ik samen met enkele vrienden een oplossing: laten we een spel spelen in Microsoft Teams.

Uiteindelijk kozen we voor een spel dat een beetje thematisch geschikt was: “Pandemie”: red de wereld van 4 gevaarlijke ziektes. Ik had het spel thuis liggen, dus heb ik het even opgezet en na enkele technische kunstjes konden we eraan beginnen. Mijn vrienden gaven aan welke acties ze zouden ondernemen, en ik voerde dit dan uit op het spelbord. Uiteindelijk hebben we de overwinning nét niet gehaald, maar we hebben wel een geweldige avond beleefd.

Wil je dit zelf ook eens proberen? Dan zijn hierbij enkele tips:

1. Kies voor een transparant spel

Veel spelletjes zijn afhankelijk van de kaarten die enkel voor jou zichtbaar zijn. Het is dan ook niet eenvoudig om het in een virtuele vorm te gieten. Kies daarom voor een spel met open informatie. Een goed voorbeeld hiervan is het hierboven vermelde spel “Pandemie”. Hieronder een lijstje van leuke suggesties die je relatief eenvoudig kan vinden in online winkels en die niet al te complex zijn:

  • Pandemie
  • Time Stories
  • Codenames
  • Exit: The Game (reeks spellen)
  • Het verboden eiland en de opvolger De verboden woestijn
  • De legenden van Andor
  • Unlock (reeks spellen)

Benieuwd naar meer? Hierbij een overzicht van populaire bordspellen op de site Boardgamegeek.

2. Zorg voor een goede opstelling

De meeste computers hebben een webcam. Ik heb het geluk dat ik met een toestel werk dat op de achterkant ook een camera heeft. Al is dat niet noodzakelijk. Zorg ervoor dat je het hele bord en eventueel al het bijhorende materiaal goed in beeld krijgt.

Wat bij ons het best werkte, was door de Camera app van Windows 10 te gebruiken. Hierdoor kreeg ik een volledig beeld van de tafel op mijn scherm. Het extra voordeel is dat als je bijvoorbeeld een kaart duidelijk wil tonen, je deze dichter bij de camera kan houden. De app stelt het beeld automatisch scherp.

3. Vergader online

De meesten onder ons hebben tijdens hun thuiswerkdagen toegang tot een online vergadertool. De drie meest voor de hand liggende hiervan zijn Microsoft Teams, Skype for Business en Zoom. Met deze drie toepassingen kan je gemakkelijk een online vergadering opzetten. Check wel even of je externe personen kan toevoegen.

Een belangrijke tip: maak de vergadering aan vanuit Outlook. Zo hoeven jouw andere deelnemers niet naar de benodigde toepassing te zoeken. En hebben ze deze niet, dan worden ze meestal doorverwezen naar de online versie van de toepassing waarin je vaak dezelfde functionaliteiten kan gebruiken.

Dus, als je nog eens een idee zoekt om een gezellige avond met vrienden door te brengen, pas dan zeker de beende MB-uitspraak toe: “We spelen een spel vanavond”.