Een reisje zit er niet meteen in vandaag. Maar de taal van je toekomstige vakantiebestemming onder de knie krijgen? Daar hoef je niet op te wachten. Goed begonnen is half gewonnen, nietwaar? We geven je enkele tips om een nieuwe taal vanuit “uw kot” machtig te worden. Vámonos!

Virtuele studiemaatjes

Niets zo motiverend als een vriend of collega die samen met jou een nieuwe taal wil leren. De aanwezigheid van een virtuele lotgenoot zorgt er niet alleen voor dat je meer verantwoordelijkheid voelt, hij of zij laat ook de nodige competitiedrang in je opborrelen. Test elkaar geregeld door wekelijkse video calls in te plannen via Zoom of Microsoft Teams. Overloop even wat woordenschat en geef elkaar punten op tien. Zijn er in de tussentijd nog mensen die jullie taalgroepje willen vervoegen? Maak van jullie video call een groepsgesprek en bespreek wekelijks een bepaald thema, zoals die Zweedse of Spaanse Netflix-serie die jullie allemaal zo geweldig vonden. En let op, wie per ongeluk iets zegt in zijn moedertaal, krijgt strafpunten!

A podcast a day, keeps the bad accent away

Wil je een nieuwe taal leren, maar heb je geen zin om met dat zonnige weertje uren voor het scherm te hangen? Dan zijn podcasts de ideale manier om bijvoorbeeld je Spaans, Italiaans of Russisch te oefenen tijdens een wandelingetje buiten. Op zoek naar kwaliteitsvolle podcasts? De taalcursus-app Duolingo heeft er waarin taal natives verhalen vertellen in makkelijk te begrijpen Spaans bijvoorbeeld. Ze praten over gebeurtenissen uit het dagelijkse leven die verduidelijkt worden met Engelstalige commentaar. Zo ben je zeker mee met het verhaal en hoef je niets te missen. Van elke podcast is er bovendien een transcript beschikbaar. Zo kan je elke zin rustig nalezen. Duik dus snel in Spotify, Google Play Music of SoundCloud om alle afleveringen te beluisteren.

Eet, drink en zing de taal

Tapasrestaurant ’s en sushibars laten we even achterwege, al kan je er thuis ook wel een eetfestijn van maken. Ga inkopen doen (neen, niet hamsteren!) en kies bijvoorbeeld enkel voor Italiaanse, Griekse of Mexicaanse producten. Door je te omringen met etenswaren uit het taalgebied dat je probeer te beheersen, blijf je continu leren zonder dat je het gevoel hebt achter de schoolbanken te zitten. Wil je niet alleen eten? Plan een virtuele lunchmeeting in met je taalgenoten en bespreek het gerecht dat je hebt klaargemaakt.