Kinderen kunnen verschillende virussen met zich meedragen die gevaarlijk zijn voor ouderen. Zeker nu, tijdens deze risicovolle weken, is het belangrijk dat we jong en oud even gescheiden houden. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze elkaar niet uit het oog verliezen? En dat de oudere generatie niet volledig geïsoleerd raakt? Enkele tips op een rijtje:

1. Let’s Zoom: organiseer een online leesuurtje

Laat opa, oma, tante of oom tijdens een videogesprek met de kinderen een halfuurtje voorlezen. Sommige grootouders gaan zelfs nog een stap verder en verkleden zich elke keer in een ander thema. De ideale tool hiervoor? Zoom!

2. Schrijf een brief of maak een tekening

Laat je kinderen een brief schrijven of een mooie tekening maken voor hun grootouders. Die kun je dan lekker ‘old school’ met de post opsturen. Meteen een goed excuus voor een wandelingetje naar de postbus. Wat denk je? Je kan het natuurlijk ook digitaal aanpakken en een e-mail sturen. Weten je kinderen nog niet hoe e-mail werkt? Dit is hét moment om het hen te leren.

3. Kom erbij en dans!

Ik heb mensen met hun kinderen en een radio naar het rusthuis in de buurt zien wandelen om buiten een dansje voor de bewoners te doen. En ja, mama en papa dansten vrolijk mee! De reacties logen er niet om: de oudjes vonden het fantastisch. Dit kun je ook doen voor oudere vrienden of familieleden die in de buurt wonen. Of maak een leuke video van je dansende kinderen en stuur deze digitaal door. Of dans gewoon samen tijdens een videogesprek met hen, zodat ze live kunnen meegenieten!

4. Cookie o’clock

Laat je kinderen zich uitleven in de keuken. Bak koekjes of een taart, maak lasagne of een pizza en breng je baksels naar een oudere in je buurt. Ik wil niet beweren dat dit gemakkelijk is, want er kan heel wat misgaan, geloof me. “Nee, de eierschalen moeten er niet mee in!”, “Dat is wel genoeg suiker/zout/…!”, “Er ligt meer bloem op de vloer dan in de kom!”, … In ons gezin is mijn man hier beter in: als hij de kinderen ergens bij wil betrekken, doen ze meteen enthousiast mee. Hun plezier is gewoonweg aanstekelijk! En de grootouders, oom of tante of de buren zullen van hun baksels smullen. Controleer wel op voorhand of ze allergieën hebben of bepaalde dieetvoorschriften moeten volgen.

5. Aan tafel!

Voor oudere mensen die alleen wonen, zijn maaltijden soms bijzonder eenzame momenten. Ik heb zelf al ervaren dat ze meer eten wanneer ze samen met anderen aan tafel zitten. Zet dus regelmatig je laptop mee op tafel en start een videogesprek met oma/opa tijdens de maaltijd, zodat jullie virtueel samen kunnen eten!

Ik weet niet waaraan het precies ligt (misschien de onverdeelde aandacht voor elkaar en de dingen die ze van elkaar leren?), maar jonge kinderen en oudere mensen houden ervan om tijd met elkaar door te brengen. Daarom is het belangrijk dat ze met elkaar in contact kunnen blijven, ook wanneer het fysiek even niet kan. Heb je nog meer tips? Laat het ons zeker weten via de comments hieronder!